vineri, 24 aprilie 2015

0 deseuri, 9 viata

Faceti un scurt exercitiu de imaginatie: cum ar fi viata intr-o lume in care toate lucrurile ar functiona pe principiul „0 deseuri”? Si nu ma refer aici la vreo idee utopica si nebuneasca a unor ecologisti inraiti sau o atitudine a vreunui popor extrem de instruit cand vine vorba de responsabilitate fata de mediu.

Ma refer mai ales la un comportament global, colectiv, in care institutii, companii din toate sectoarele, dar si cetateni deopotriva, inteleg necesitatea protejarii mediului inconjurator si trec de la simple discursuri la actiune in sine.



„0 deseuri” este mai presus de un program de dezvoltare durabila, este o viziune strategica ce traseaza un altfel de viitor pe o planeta deja sufocata de nepasarea si indiferenta ce transpare din comportamentul uman.

Definitia propusa de specialistii de la Alianta Internationala 0 deseuri (ZWIA) evidentiaza avantajele adoptarii acestui program: „este un obiectiv etic, economic, eficient si vizionar, care ghideaza oamenii in schimbarea stilului de viata si a practicilor de zi cu zi pentru a imita cicluri naturale si sustenabile, unde toate materialele de care nu ne mai folosim sunt create pentru a deveni resurse necesare pentru altii. 0 deseuri inseamna crearea, managerierea si procesarea produselor pentru a evita si elimina sistematic volumul si toxicitatea deseurilor si materialelor, pentru conservarea si recuperarea tuturor resurselor, fara a le arde sau ingropa. Implementarea „0 deseuri” va elimina toate descarcarile si devarsarile in pamant, apa sau aer care reprezinta o amenintare pentru sanatatea Planetei, oamenilor, animalelor sau plantelor”

Pentru ca implementarea acestui program, este necesara stabilirea unor directii de actiune diferite: responsabilitatea producatorului in fazele de productie si design; responsabilitatea comunitatii in ceea ce priveste consumul produselor, depozitarea resturilor; responsabilitatea politica asigura cadrul legal, armonizarea eforturilor comunitatii si ale industriei, aliati intr-o lupta comuna.

Dar, pentru ca acest program sa fie cu adevarat un succes e important sa gandim si in perspectiva, la beneficiile pe care le putem obtine pe termen lung. Desi pe termen scurt, pare irealizabil, dificil si necesita multiple eforturi si poate si investitii, viitorul poate fi unul generos din multe puncte de vedere: guvernele pot contribui la reducerea schimbarii climatice, protejarea sanatatii la nivel global, crearea de locuri de munca verzi, promovarea dezvoltarii sustenabile locale, sprijin pentru agricultura, arhitectura, energie, industrie si dezvoltare comunitara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us